Αξιότιμοι συμμετέχοντες, καλημέρα σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση σας.
Ήλθα με πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να χαιρετίσω αυτή την διημερίδα. Αφορά στην νησιωτικότητα και τον μετασχηματισμό της από την απομόνωση στην πρόοδο. Καλούμαστε να ανασχεδιάσουμε τις πολιτικές μας με σκοπό ο όρος ‘νησιωτικότητα’ να μην είναι ισοδύναμος της ‘απομόνωσης’ αλλά τις ικανότητας ανάπτυξης εστιασμένων διεθνών ευκαιριών ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα είναι η αυριανή θεματολογία, που εστιάζει στον τουρισμό και την αγροδιατροφή.
Στις νησιωτικές περιοχές η ανθεκτικότητα των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών έχει πολύ άμεσο αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα της κοινωνίας γενικότερα.
Για αυτό είναι σημαντική η αναγνώριση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και λύσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των νησιών και των κατοίκων τους, καθώς και η σημασία της ενσωμάτωσης των νησιωτικών οικονομιών στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία με σκοπό την επέκταση των αγορών και την προώθηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Έχουμε ανάγκη, για την ενίσχυση των νησιωτικών οικονομιών με ανάπτυξη πολλαπλών επιπέδων συνδεσιμότητας—π.χ. υπόγεια και εναέρια ίνα, μικροκύματα, δορυφόρους— επιπλέον των υπηρεσιών cloud για τη φιλοξενία δημόσιων δεδομένων και υπηρεσιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθούν και να βοηθήσουν και οι ψηφιακοί κόμβοι καινοτομίας (digital innovation hubs) την λειτουργία των οποίων περιμένουμε σύντομα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη ψηφιακών κυβερνητικών υπηρεσιών και την αύξηση του επιπέδου ψηφιοποίησης των κρατικών λειτουργιών -το οποίο επί του παρόντος υστερεί- προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας.
Τέτοιες καινοτόμες πολιτικές όμως μπορούν να αναπτυχθούν και Διαπεριφερειακά- Διανησιωτικά είτε στην Ελλάδα, όπου το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 ευνοεί τις διαπεριφερειακές συνεργασίες αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου γίνεται μία σημαντική προσπάθεια διασύνδεσης των χρηματοδοτικών μέσων – Διαρθρωτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ-ΠΕΠ), Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πράσινη Συμφωνία (περιλαμβάνει το Δίκαιο Ταμείο) και Ορίζοντας Ευρώπη ανάμεσα στις περιφέρειες και κράτη μέλη με σκοπό την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση.
Ακριβώς πάνω στα προαναφερόμενα, δηλαδή σε σχέση με την ανάπτυξη της καινοτομίας και την εφαρμογή σχετικών πολιτικών, η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είχε πρόσφατα μια αξιοσημείωτη επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε 63 περιφέρειες, επτά πόλεις και τέσσερα κράτη μέλη που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου «Συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία», μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από κοινού με την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτές, μοναδική περιφέρεια που προκρίθηκε να συμμετέχει από την Ελλάδα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά από κατάθεση σχετικής πρότασης ανήμερα του Ελληνικού Πάσχα.
Οι συμμετέχοντες στην πιλοτική δράση, θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την ανάπτυξη κοινών εργαλείων που επιτρέπουν την κινητοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης και την προώθηση πολιτικών καθώς και τη σύνδεση περιφερειακών και εθνικών προγραμμάτων με πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι συμπράξεις αποτελούν συμπληρωματική προσέγγιση στην στη θετική εμπειρία των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης.
Η έναρξη της δράσης, έγινε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 17 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση στο κτίριο Μπερλεμοντ και είχε οικοδεσπότες την επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ και την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο υποφαινόμενος, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα καινοτομίας, και παραβρέθηκε και ο συντονιστής του Γραφείου Καινοτομίας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Στρογγυλόπουλος, προσκεκλημένοι της Επιτροπής Περιφερειών και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σεβίλλη) αντίστοιχα.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο για διαμόρφωση και αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης συμμετοχής που διαδραμάτισε το νεοσύστατο Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο υλοποίησης έργου τεχνικής βοήθειας της Περιφέρειας. Το Γραφείο και δρα ως υποστηρικτικός μηχανισμός στην Περιφέρεια, στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, την Διαχειριστική Αρχή της ΠΒΑ, και βέβαια στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο ανάλυσης και υποστήριξης της εφαρμογής των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης και καινοτομίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τα επόμενα χρόνια.
Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την επιτυχία μας και να ανταλλάσσουμε απόψεις για πλήθος σχεδιασμού αναπτυξιακών πολιτικών οι οποίες λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, τόσο στη Χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ πολύ