Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) 2014-20

Έξυπνη εξειδίκευση σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε χώρας και περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους, που άγεται από την αριστεία και την εξωστρέφεια

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategy for Smart Specialisation-RIS3) 2014-20 ήταν μια ατζέντα εθνικού οικονομικού μετασχηματισμού, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε τομέα προτεραιότητας μέσω της ΔΕΑ που οργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), η οποία:

  • επικεντρώνει την πολιτική υποστήριξη και τις επενδύσεις σε εθνικές/περιφερειακές προτεραιότητες – κλειδιά, προκλήσεις και ανάγκες για μια ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση,
  • οικοδομεί πάνω στα δυνατά σημεία και συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας/περιφέρειας και το δυναμικό για αριστεία,
  • υποστηρίζει την τεχνολογική καινοτομία και την καινοτομία τη βασισμένη στη πράξη και στοχεύει στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων,
  • διασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή των εταίρων (stakeholders) και ενθαρρύνει την καινοτομία και τον πειραματισμό,
  • βασίζεται σε τεκμήρια και περιλαμβάνει ένα στέρεο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Διαδικασία–κλειδί για τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων μιας στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση και ουσιώδες στοιχείο για τον επιτυχή σχεδιασμό της, είναι η Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (ΔΕΑ).

Στην Ελλάδα εκπονήθηκαν μία εθνική και 13 περιφερειακές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση. Η εθνική εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενώ κάθε Περιφέρεια ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση της δικής της στρατηγικής. Συντονιστικό ρόλο στη συνολική διαδικασία είχε η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης (ΕΥΣΣΑ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης των στρατηγικών αυτών, η χώρα και οι Περιφέρειες της χώρας κλήθηκαν να εντοπίσουν τις δραστηριότητες εκείνες στις οποίες παρουσιάζουν ή είναι σε θέση να οικοδομήσουν, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σε αυτές να επικεντρώσουν τους διαθέσιμους πόρους και τις προσπάθειες, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων.

Η διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής οδήγησε στον εντοπισμό οκτώ κλάδων στους οποίους η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ενώ συνυπολογίσθηκε η κρίσιμη μάζα και η αριστεία του ερευνητικού δυναμικού.

Οι κλάδοι αυτοί είναι οι εξής:

  1. Αγρο-διατροφή
  2. Υγεία – φάρμακα
  3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
  4. Ενέργεια
  5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη 
  1. Μεταφορές
  2. Υλικά – κατασκευές
  3. Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές βιομηχανίες

Οι προτεραιότητες τις οποίες κλήθηκε να υποστηρίξει η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020, στη βάση της Στρατηγικής “Ευρώπη για το 2020” ήταν οι εξής:

  • Έξυπνη ανάπτυξη: Η ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη: Απαιτείται καινοτομία και σημαντικές επενδύσεις για μια οικονομία αποδοτική ως προς τους πόρους και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς: Προώθηση μιας οικονομίας υψηλής απασχόλησης που θα παρέχει οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

 Πηγή: ΕΣΕΕ 2021-27

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο