Αγροδιατροφή

Ο τομέας της Αγροδιατροφής αναφέρεται στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων όπως επίσης και την  αποτελεσματική διαχείριση-συντονισμό τον Φορέων που εντάσσονται σε οποιονδήποτε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής-επεξεργασίας-διανομής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η σημαντικότητα της αγροδιατροφής μπορεί να γίνει αντιληπτή λαμβάνοντας υπόψη το ότι ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου γεωργίας δασοκομίας και αλιείας βρίσκεται σε εθνικό επίπεδο στο 4,36%, σε περιφερειακό επίπεδο (ΠΒΑ) αγγίζει το 5,42% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου αγγίζει το 6,52%.

Επίσης, ενδεικτικός της σημασίας της κτηνοτροφίας και γενικότερα της αγροδιατροφής είναι ο αριθμός των προβατοειδών στην Περιφέρεια, που αριθμούν συνολικά τα 453.592 που μεταφράζεται στο 5,51% του συνολικού αριθμού προβατοειδών της επικράτειας, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της περιφέρειας αντίστοιχα,αποτελεί μόλις το 1,84% του Εθνικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπόψη  τα προηγούμενα, όπως επίσης και το ότι  το 16,68% των αμιγώς κτηνοτροφικών εκμεταλλευόμενων εκτάσεων της επικρατείας βρίσκονται στην ΠΒΑ, γίνεται  αντιληπτή η σημαντικότητα και οι δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν με την σωστή προώθηση και αξιοποίηση του τομέα της Αγροδιατροφής.

Κάποια από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που εντοπίζονται στην ΠΒΑ είναι:

  • Η μοναδικότητα της Μαστίχας με την ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κυρίαρχο στοιχείο.
  • Ο ελαιώνας της Λέσβου ο όποιος μπορεί να αποδώσει υψηλή ποιότητα και ποσότητα ελαιόλαδου και η αξιοποίηση αυτού είτε αυτοτελώς είτε συνδυαστικά με κτηνοτροφικά και αλλά προϊόντα
  • Το εξαιρετικό κλίμα για αμπελουργία σε Λήμνο, Σάμο και Ικαρία
  • Η φυλή του Λεσβιακού προβάτου, η οποία λόγο της υψηλής παραγωγικότητας σε γάλα, της αυξημένης ανθεκτικότητάς και της δυνατότητας εκτροφής με χαμηλής βλάστηση αποτελεί ιδανικό είδος για τις περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες του Βορείου Αιγαίου. Τα παραπάνω συνδυαστικά με το γεγονός ότι δημιουργούν δυνατότητες αξιοποίησης για την παραγωγή ποικίλων κτηνοτροφικών προϊόντων κυρίως γαλακτοκομικών.  
  • Αλιεία υδατοκαλλιέργειες
  • Σιτάρι Λήμνου

Κάποιες από τις κύριες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αφορούν:

  • Την ευθυγράμμιση με την πράσινη μετάβαση και την 4η βιομηχανική επανάσταση
  • Την νησιωτικότητα όσον αφορά τον τομέα των μεταφορών- επικοινωνιών
  • Την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας σε σχέση με την Αγροδιατροφή

 

 

 

 

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο