Νησιά Ίσων Ευκαιριών

Η έννοια των «Νησιών ίσων ευκαιριών» αναφέρεται στις δράσεις και παρεμβάσεις ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας και να μετριαστούν τα μειονεκτήματα αυτής. Η σημαντικότητα της αντιμετώπισης των προκλήσεων της νησιωτικότητας γίνεται εμφανής  εάν συγκριθεί  το περιφερειακό ΑΕΠ το οποίο αποτελεί το 1,39% του εθνικού, ενώ αντίστοιχα ο πληθυσμός της ΠΒΑ αποτελεί το 1,84% του εθνικού. Ταυτόχρονα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στο 75,48%  του εθνικού μέσου όρου, καθιστώντας την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της προσβασιμότητας  των πολιτών και της προώθησης της καινοτομίας, απαραίτητες για την ανάπτυξη της ΠΒΑ και την ευημερία των πολιτών της.

Κάποιοι από τους  τρόπους ώστε να γινούν τα παραπάνω εφικτά είναι:

Στροφή στην μπλε και κυκλική οικονομία:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεδομένης της μοναδικής γεωγραφικής της τοπολογίας  και θέσης της στο Αιγαίο πέλαγος δύναται να αξιοποιήσει στο έπακρο τους τομείς και τα οφέλη που σχετίζονται με την Γαλάζια και κυκλική οικονομία. Κάποιες από τις κυρίες δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής είναι η  παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αιολικών πάρκων/ κυματισμού της θάλασσάς / παλίρροιας και η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, συμβάλλοντας στην Πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα  δημιουργώντας νέες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κάτοικων της ΠΒΑ οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση:

Η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δράσεις προκειμένου όλοι οι κάτοικοι της ΠΒΑ να έχουν ισότιμη πρόσβαση  και εξυπηρέτηση από τον δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως του τόπου μόνιμης κατοικίας τους και του ποσό απομακρυσμένος είναι αυτός. Επίσης ενισχύει την επιχειρηματικότητα καθώς γίνεται ευκολότερη η διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας από επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκατασταθούν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά της Περιφέρειας.

Τηλεϊατρική:

Η αξιοποίηση τεχνολογιών τηλεϊατρικής είναι μια δράση η οποία μπορεί να αναβαθμίσει καθοριστικά την ποιότητας ζωής των κάτοικων της ΠΒΑ, ιδίως των κάτοικων των μικρότερων και πιο απομακρυσμένων νησιών, οι οποίοι μπορεί να χρειάζεται να μετάβουν σε άλλο νησί με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειάζεται να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται.  

Ενίσχυση των μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας:

Η  μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το ότι για την μεταφορά κατοίκων και αγαθών της ΠΒΑ υπάρχει απολυτή εξάρτηση από την χρήση πλωτού ή εναέριου μέσου μεταφοράς, με όλα τα μειονεκτήματα που συνοδεύουν τα μέσα αυτά (περιορισμένα δρομολόγια, κόστος, χρόνος μεταφοράς, εξάρτηση από καιρικές συνθήκες), καθιστούν τις μεταφορές αυτές δυσχερείς και αρκετές φορές αναξιόπιστες. Οι δυνατότητες επέμβασης στον τομέα ώστε να γίνουν οι μεταφορές πιο εύκολες και εφικτές αφορούν κυρίως, την ενσωμάτωση  νέων τεχνολογιών όσον αφορά τα μέσα αποθήκευσης αγαθών, την αναζήτηση και βελτίωση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναζήτηση νέων δυνατότητων αλλά και τα μέσα μεταφορών ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος μεταφοράς και να  αυξηθούν τα δρομολόγια.

 

Tα παράδειγμα Gr-Eco islands

Η πρωτοβουλία  GR-eco islands αποτελεί ένα πρότυπο του οποίο εντάσσεται στον στόχο των  νησιών ίσων ευκαιριών. Η δράση GR-eco islands  οραματίζεται την ενίσχυση της αυτονομίας των μικρών νησιών στον ελλαδικό χώρο, αφορά πιο συγκεκριμένα την αναβάθμιση της ενεργειακής αυτονομίας αλλά και την ευρύτερη αυτονομία των νησιών αυτών  με οικολογικούς ορούς, μέσω της στροφής στην πράσινη ενέργεια, της προώθησης της ηλεκτροκίνησης και την ενίσχυση των τηλεπικοινωνίων. Η  δράση αυτή προσβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με τελικό στόχο την  παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, την δημιουργία κλίματος αποδοχής και δημιουργίας υποδομών για τα ηλεκτρικά οχήματα, την ανάπτυξη δομών τηλεϊατρικής και της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω της συνεργασίας φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εταιρίες τηλεπικοινωνιών, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρίες παραγωγής οχημάτων, κλπ.)  κυρίως μέσα από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

 

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο