Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών

Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ, αγγλ. IT ή ICT) αναφέρονται στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων που σχετίζονται με τη σχεδίαση, μελέτη, ανάπτυξη, υλοποίηση, συντήρηση και διαχείριση υπολογιστικών πληροφοριακών συστημάτων, κυρίως όσον αφορά σε εφαρμογές λογισμικού και υλικό υπολογιστών. Κατ’ επέκταση, με τον όρο «ΤΠΕ» κατονομάζονται τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και έργα που αφορούν προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας και κατά προέκταση της ΠΒΑ στη σημερινή συνεχώς αυξανόμενη ψηφιακή παγκόσμια οικονομία. 

Η βελτίωση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας των ΤΠΕ ήταν ένας από τους 11 θεματικούς στόχους της πολιτικής συνοχής για το 2014-2020 με βασικές προτεραιότητες:

  • Επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων και στην ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων
  • Ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ και ηλεκτρονικού εμπορίου
  • Ενίσχυση των εφαρμογών ΤΠΕ στους τομείς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μάθησης, πολιτισμού και υγείας

Οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης βοηθούν άμεσα τον πολίτη και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες και αρχές για προσωπική χρήση. Περιλαμβάνονται υπηρεσίες που σχετίζονται με υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση κ.λπ.), με επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης κ.λπ.), υπηρεσίες εκπαίδευσης (δημόσιες βιβλιοθήκες, πληροφόρηση και εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς κ.λπ.).

Η χρήση των παραπάνω υπηρεσιών απαιτεί ικανότητες χρήσης των ΤΠΕ, κυρίως του Διαδικτύου, από τους πολίτες. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παραθέτει στοιχεία για τον βαθμό χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT). Πιο συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν 4.731 (πότε?)_ιδιωτικά νοικοκυριά και ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα και από τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας προκύπτει ότι το 85,1% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους. Σε σύγκριση με το 2011 καταγράφεται αύξηση 69,5% στην πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία. 1 στους 2 (55,0%) ηλικίας 16 – 74 ετών έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τη χρονική περίοδο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, για προσωπικούς λόγους. Ακόμη, τα στοιχεία έδειξαν ότι 6 στους 10 (58,3%) ηλικίας 16 – 74 ετών που έχουν οποτεδήποτε χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το διαδίκτυο, πραγματοποίησαν, κατά το Α΄ τρίμηνο του 2021, κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, το έτος 2021, σε σύνολο 41.962 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα και άνω, οι 41.492 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς, ποσοστό 98,9%, ενώ το έτος 2020 αντίστοιχα, σε σύνολο 37.460 επιχειρήσεων, οι 35.944 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς, ποσοστό 96,0%.

Οι ΤΠΕ μπορούν να λάβουν στήριξη στα πλαίσια θεματικών στόχων και συμπεριλαμβάνονται σε πολλές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης. Η μετάβαση από μια κλασσική προσέγγιση του τομέα ΤΠΕ σε ένα εκτεταμένο τοπικό/περιφερειακό/εθνικό «ψηφιακό θεματολόγιο» στα πλαίσια της Στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης επιτρέπει στις περιφέρειες να προσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους σε επενδύσεις ΤΠΕ που αρμόζουν για την περιοχή τους. Τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά για την ανάπτυξη της εθνικής δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης καθώς και την ενίσχυση και επίσπευση του θετικού αντίκτυπου των ΤΠΕ σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Η ΠΒΑ αποτελείται από πλήθος νησιών, απομακρυσμένα μεταξύ τους αλλά και από την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που φέρνει σημαντικές προκλήσεις στην εφαρμογή των ΤΠΕ αυξάνοντας την αναγκαιότητά τους. H ΠΒΑ θέτει μεταξύ άλλων τους στρατηγικούς στόχους:

  • Συμπλήρωση – ολοκλήρωση υποδομών ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων σε όλα τα νησιά
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ στις δημόσιες υπηρεσίες των νησιών, με το κέντρο βάρους στα μικρά νησιά και τις υπηρεσίες του Δήμου
  • Εξοικείωση του πληθυσμού, των επιχειρήσεων, καθώς και των στελεχών προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών στην χρήση ΤΠΕ
  • Αξιοποίηση της χρήσης των ΤΠΕ από τις τοπικές ΜΜΕ, την Περιφερειακή και την Τοπική Δημόσια Διοίκηση, ως Key Enabling Technology (ΚΕΤ)
  • Διεύρυνση της χρήσης των ΤΠΕ από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΠΒΑ, για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις διοικητικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος φυσικής πρόσβασης στις αντίστοιχες υπηρεσίες

 

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο