Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Καινοτομία & επιχειρηματικότητα» την Τετάρτη 22 Μαρτίου στην αίθουσα του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου στη Χίο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και σε αυτή συμμετείχαν επιχειρηματίες, ερευνητές και σχετικοί φορείς, που με τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν στην ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών στον χώρο της Κυκλικής Οικονομίας (πράσινη και γαλάζια) και της βιομηχανίας του Νερού.

Στο ξεκίνημα της ημερίδας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, κ. Λεωνίδας Αθηνάδης και ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Ιωάννης Καλατζής, κατά τους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στη σημασία της Κυκλικής Οικονομίας και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των νησιών, ενώ σχετική παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελής Λεγάτος.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε την Κυκλική Οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησαν παρουσιάσεις ο Συντονιστής του Γραφείου Καινοτομίας ΠΒΑ, κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, σχετικά με τις επιχειρηματικές προοπτικές της πράσινης οικονομίας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο κ. Δημοσθένης Σινιόρος, που αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο και τον μελλοντικό σχεδιασμό της Ανακύκλωσης Αιγαίου, η Διευθύντρια της Ideopsis Ltd και Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο, κ. Ανθή Χαραλάμπους από την Κύπρο, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Αιγαίου, κ. Πέτρος Καβάσαλης, που αναφέρθηκε στην Γαλάζια Οικονομία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΒΑ, κ. Γιώργος Πλακωτάρης.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας αφορούσε την κυκλική οικονομία και το νερό και ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ, κ. Βασίλη Μυριαγκού, ενώ συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κ. Σίσσυ Χισκιά από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος σχετικά με την ποιότητα του νερού, του Γεωλόγου κ. Μιχάλη Πιπίδη για την διαχείριση υδάτων, του κ. Γιάννη Νικολάου από την εταιρεία Fuelics Sensors σχετικά με τεχνολογικές εφαρμογές στη διαχείριση του νερού και όχι μόνο, του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνιδρυτή της Nanoplasmas, κ. Κοσμά Έλληνα, για την παραγωγή και διασφάλιση ποιότητας νερού με καινοτόμες τεχνολογίες, και τέλος του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου, κ. Μιχάλη Φουντουλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν των χρήσιμων συμπερασμάτων που προέκυψαν και θα αξιοποιηθούν από το Γραφείο Καινοτομίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΒΑ, η ημερίδα αποτέλεσε αφορμή εκκίνησης επαφών και συζητήσεων ανάμεσα στη ΔΕΥΑΧ και άλλους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, για να διερευνηθεί το περιθώριο συνεργασιών στην κατεύθυνση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων στη διαχείριση υδάτων στο νησί της Χίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες της ημερίδας στον σύνδεσμο:

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο