Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2023 η διαδικτυακή ημερίδα – συζήτηση με θέμα «Μέτρηση δεικτών ΕΤΑΚ και Επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη πολιτικών», που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από τον φιλόξενο χώρο συνεδριάσεων και με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η συζήτηση είχε ως αντικείμενο τη διαθεσιμότητα και αξιοποίηση δεδομένων μέτρησης των δραστηριοτήτων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) και Επιχειρηματικότητας στη Περιφέρεια. Σκοπός της συζήτησης ήταν να αναδείξει τις ανάγκες και τα κενά όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων αλλά και μια πρώτη συζήτηση για την εύρεση λύσεων σε συσχέτιση και με τα ευρήματα της Περιφερειακής Αριστείας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προβληματική κατάσταση, ως προς την καταγραφή και παρακολούθηση δεικτών, που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιείται από πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς, και στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού εργαλείου, που μπορεί να αξιοποιηθεί από φορείς για τη χάραξη πολιτικών αλλά και από τις επιχειρήσεις. Ευχαρίστησε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας για την πρωτοβουλία αλλά και για τα εργαλεία που έχει αναπτύξει τα οποία μπορούν να διευκολύνουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Γραφείου Καινοτομίας ΠΒΑ, Γιώργος Στρογγυλόπουλος, και η συνεργάτιδα του Γραφείου, Παναγιώτα Καρδαλά, παρουσίασαν τα τρία εργαλεία, που ανέπτυξε το Γραφείο Καινοτομίας, και ειδικότερα στη δημιουργία αλγορίθμου συγκέντρωσης δεδομένων για την επιχειρηματική εξειδίκευση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην βάση δεδομένων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και, τέλος, στην πιλοτική μέτρηση δεικτών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Ο συντονιστής των δύο έργων της Περιφερειακής Αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλέξανδρος Δεληστάθης, αναφέρθηκε συνοπτικά στο φυσικό αντικείμενο των έργων, ενώ στη συνέχεια επιστημονικά υπεύθυνοι επιμέρους δράσεων των έργων αυτών, που έχουν ως αντικείμενο μεταξύ άλλων την συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αναφέρθηκαν στη δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ερευνητικής τους δραστηριότητας.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης αναφέρθηκε αντίστοιχα στο έργο του φορέα ως προς τη συλλογή, ανάλυση και διάθεση δεδομένων και το πως αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή οργανισμό. Παρουσίασε ιδιαίτερα στοιχεία για την Περιφέρεια και καλωσόρισε της πρωτοβουλία της ημερίδας ως μία αρχή για κάτι που λείπει από τον Ελληνικό χώρο σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι πρωτοβουλίες των φορέων του Βορείου Αιγαίου αποτελούν σημαντικές πιλοτικές δραστηριότητες σε περιφερειακό επίπεδο. Πριν το κλείσιμο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των διαφορετικών φορέων, που συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα, αλλά κυρίως τις προοπτικές δημιουργίας ενός περιφερειακού μηχανισμού, όπου με βάση τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν θα διευρύνει τη συλλογή στοιχείων και την διασύνδεση με περισσότερες πηγές δεδομένων με σκοπό να να αξιοποιούνται για την χάραξη και υλοποίηση πολιτικών προς όφελος της ΠΒΑ.

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο