Η 1η συνεδρίαση του Δικτύου Φορέων της ΠΒΑ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 με τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Λεωνίδα Αθηνάδη. Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που απηύθεινε σύντομο χαιρετισμό, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΠΣΕΚ Χρυσή Βιτσιλάκη, στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, συνεταιρισμών, καθώς και στελέχη του Γραφείου Καινοτομίας.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο Συντονιστής του Γραφείου Καινοτομίας κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, αναφέρθηκε στον σκοπό της συνεδρίασης και σε τεχνικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων επεσήμανε το ότι η συνεδρίαση θα βιντεοσκοπηθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η σύνταξη πρακτικών.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα προσδοκώμενα οφέλη του Γραφείου Καινοτομίας ως μηχανισμός υποστήριξης της εφαρμογής και αναθεώρησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας αλλά και τη σημασία του Δικτύου Φορέων σε αυτό, μέσα από τον ενεργό τους ρόλο. Ο κ. Αθηνάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα με τη βοήθεια της ΔιΑΠ και της ΕΥΔ για την υποστήριξη των φορέων της περιφέρειας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής (νησιωτικότητα, οικονομική κατάσταση, κρίσεις κ.α.). Αναφέρθηκε επίσης, στην πρόκληση της αντιστροφής της νησιωτικότητας από αρνητικό σε θετικό παράγοντα και το πως μπορεί να γίνει αυτό, καθώς και στη συνδρομή του Δικτύου Φορέων, ως μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και του Γραφείου Καινοτομίας στη διαδικασία αυτή, σημειώνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα είναι οργανωμένο και μέσα από τη δραστηριότητά του θα υποστηρίξει και το Δίκτυο Φορέων.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Ιωάννης Καλατζής μετέφερε την ελπίδα του, μέσα από τις συναντήσεις του Δικτύου Φορέων να προκύψουν νέες επιχειρηματικές ιδέες αλλά και να τονωθούν οι υπάρχουσες με στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας, ενώ ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Γεώργιος Πλακωτάρης, σημείωσε την ανάγκη κοινής στόχευσης όλων των μελών του Δικτύου Φορέων και του οικοσυστήματος καινοτομίας και της ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και γνώστης. Επεσήμανε επίσης, πως δεν πρέπει να υποτιμάται δουλειά που ήδη γίνεται στην Περιφέρεια και πως το Δίκτυο Φορέων και οι εκπρόσωποί τους πρέπει να υποστηρίξουν το έργο του Γραφείου Καινοτομίας.

Μετά τους χαιρετισμούς, τον λόγο πήρε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καινοτομίας, Γιώργος, Στρογγυλόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση μεταξύ άλλων του ρόλου και των υπηρεσιών του Γραφείου Καινοτομίας, στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, πάνω στην οποία θα στηριχθεί και η Περιφερειακή και στην εξειδίκευση όσων προβλέπονται σε αυτή, που θα γίνει από το Γραφείο Καινοτομίας και την Περιφέρεια με τη βοήθεια του Δικτύου Φορέων.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Φραγκίσκος Θεοφύλακτος από την εταιρεία PRISMA, ο οποίος παρουσίασε την μελέτη σύστασης του Δικτύου Φορέων , επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως αυτή αφορά μια αρχική αποτύπωσή του και πως στόχος είναι να μεγαλώσει τόσο το Δίκτυο όσο και η επίδρασή του μέσα από την κινητοποίησή του. Ο κ. Θεοφύλακτος ανέλυσε τη μεθοδολογία που οδήγησε στην αποτύπωση του Δικτύου Φορέων, ποιος είναι ο ρόλος του και ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη της λειτουργίας του και πως αυτός ο ρόλος μπορεί να υποστηριχθεί από το Γραφείο Καινοτομίας.

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε ανοικτή συζήτηση κατά την οποία όσοι/ες εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση ήθελαν μπορούσαν να τοποθετηθούν.

Γραφείο Καινοτομίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο